TsjechieHoliday logo

Tsjechië heet officieel: Ceská Republika (of kortweg: Cesko) en is een populaire, goedkope vakantiebestemming in Midden-Europa.

Oppervlakte:

78.864 km²

Hoofdstad:

Praag / Praha

Taal:

Tsjechisch

Bevolking:

10.000.000

Godsdienst:

Atheïst

Munteenheid:

Tsjechische koruna


Tsjechië ligt in het bergachtige centrum van Europa, tussen Duitsland (646 km afstand), Polen (658 km), Slowakije (215 km) en Oostenrijk (362 km). Het land is in twee gebieden te verdelen: Bohemen (westen) en Moravië. De Bohemen bestaat vooral uit heuvelachtig land met bergketens en het meer gecultiveerde Moravië heeft veel glooiende hellingen met wijnranken.

Tsjechië is omgeven door middelhoge gebergten (tot 1600 m). Het binnenland is sterk heuvelend met uitzondering van de Elbe- en Hana-vlakte. Het land is bosrijk (naald- en loofbossen).

Hoofdstad: Praag

De hoofdstad Praag staat sinds de Middeleeuwen bekend als een van de mooiste steden ter wereld. Praag ligt midden in Tsjechië aan de rivier de Moldau. Historisch is het de belangrijkste stad van Tsjechië en hier komen de meeste toeristen de historische gebouwen, bezienswaardigheden en gedenktekens van beroemde persoonlijkheden bekijken.

Praag is, net als Rome, gebouwd op vijf heuvels en verwikkeld in het mysterie van een glorieus en tragisch verleden. De Praagse musea bevatten kunstwerken uit alle Europese streken en tijdperken.

Gebied: Zuid Bohemen

Zuid Bohemen met het Boheemse Woud is een vakantiegebied bij uitstek en een van de mooiste streken van Tsjechië. Naast veel natuurschoon, bossen, rivieren en meren, zijn er historische steden, kastelen, ruïnes, musea, kerken en kloosters te bezoeken.
 

Gebied: Noord Bohemen

Noord Bohemen staat bekend om haar prachtige natuur. Rond de kronkelende Elbe kunt u prachtige grotten en zandsteen-rotsformaties vinden. Het is een paradijs voor bergbeklimmers, skiers, wandelaars en fietsers.
In het noorden zijn de bergen hoger: de Jizerské hory, Krušné hory en het bekende Reuzengebergte (Krkonoše).

In dit gebied zijn veel fiets- en wandelroutes uitgezet, waardoor creatief vakantie houden voor u een plezier wordt.

Fooi

De keuze om fooi te geven wordt aan de toerist zelf overgelaten. Indien je fooi geeft wordt de rekening vaak met 10 tot 20 Kronen verhoog. Laat nooit munten minder dan 1 Kroon op de tafel liggen, want dit is zo weinig dat dit beledigend is.

Wegennet

Op de meeste snelwegen is een tolvignet verplicht. In het westen van het land zijn de wegen behoorlijk goed, evenals de doorgaande wegen in het oosten. In het gebied ten zuiden van het Reuzengebergte zijn sommige wegen slecht.

Kuuroorden

Op veel plaatsen in Tsjechië is sprake van vulkanische activiteit, die zich voordoen in de vorm van warmwaterbronnen. Rond die plekken zijn de beroemde kuuroorden en badplaatsen ontstaan.

Specialiteiten

Een typische Tsjechische maaltijd bevat varkensvlees, met deegballen en zuurkool of kool.

Specialiteiten in Tsjechië op het gebied van eten zijn:

·         Knedliky - ronde deegballen gemaakt van aardappelen;

·         Houskove - brood;

·         Smazeny syr - gefrituurde kaas;

·         Knedliky s vejci - roereieren met deegballen;

En zoete toetjes, bijvoorbeeld: deegballen met fruit en pannekoeken.

Tsjechië is een van de landen waar het bier het eerst werd gebrouwen. Het is dan ook de nationale drank van het land. De bekendste merken zijn: Pilsner Urquell, Budvar en Praagse Staropramen. Zuid-Moravia produceert goede witte wijn met de naam Bile Vino.

Munteenheid

De munteenheid heet de Tsjechische koruna.
De koers is gemiddeld: 100,- CZK = € 3,80

Door het hele land is een groot netwerk van geldautomaten.
Creditcards worden algemeen geaccepteerd bij winkels, hotels en restaurants.

Bevolking

Tsjechie telt ca. 10 miljoen inwoners waarvan 1,2 miljoen leven in de hoofdstad Praag. Het grondgebied van de republiek strekt zich uit over het voormalige koninkrijk Bohemen, het markgraafschap Moravië en een klein stukje van Silezië (in Noord-Moravië).

Gebied: Šumava

Het is een prachtig gebied met bos, bergen, meren en moeras. Sumava is zowel zomers als winters een prachtig gebied. Het heeft een mooie natuur en is in combinatie met veel cultuur en historie een ideaal vakantiegebied.

Gebied: West Bohemen

Dit bijzondere bos- en waterrijke gebied grenst aan Duitsland en is vanuit Nederland zeer goed te bereiken. West Bohemen staat bekend om haar vele natuurlijke warmwaterbronnen.
West Bohemen was onder het communistische regiem verboden gebied, waardoor dat op prachtige wijze behouden bleef. Prachtig voor wandelaars en genieters van uitstapjes en tochten. De natuur bestaat uit een mooi heuvellandschap met ongerepte bossen.
 

Godsdienst

De meeste Tsjechen zijn ongelovig. Ongeveer 40% van de inwoners is Rooms-Katholiek, maar weinig gaan naar de kerk. Daarnaast zijn er Hussieten, Boheemse broeders, Evangelisten, Orthodoxen, Baptisten, Herhutter, Methodisten en Joden.

Uit een opiniepeiling van begin 2000 blijkt dat 73% van de Tsjechen zichzelf Atheïst (niet-gelovig) noemt.

Visum

Voor Tsjechie heeft u geen visum nodig. Net als in andere Europese landen is een geldig paspoort of een geldige ID kaart voldoende.

Goedkoop

Dat Tsjechië geen duur vakantieland is, dat weet bijna iedereen. Maar in de afgelopen jaren zijn de prijzen wel licht gestegen. Dat merk je met name in de grotere steden en in toeristische gebieden.

Uit eten gaan blijft in vergelijking met Nederland zeer goedkoop.

Klimaat

Tsjechië kent een landklimaat. De gemiddelde temperatuur in juli, de warmste maand, is tussen 18 ºC tot 30ºC. Januari is de koudste maand, met een gemiddelde temperatuur van -5 ºC tot -11 ºC.
In de periode mei tot en met september zijn alle bezienswaardige kastelen en musea geopend.

Dieren

Er leven vele soorten vogels en zoetwatervissen. De wolf en de beer zijn zeldzaam.

Rivieren

De belangrijkste rivieren zijn de Vltava (Moldau), Labe (Elbe), Morava (March) en Odra (Oder).

Taal

De Tsjechische taal is een Slavische taal die verwant is aan het Pools, Russisch en Bulgaars. Voor de de revolutie van november 1989 leerde iedereen Russisch als tweede taal. De oudere generatie spreekt over het algemeen redelijk Duits en de jongeren vaak Engels of Duits